Inspiratiedag Leene Communicatie

#brutogeluk

Werk maken van geluk: je moet het vooral doen!

Hoe maak je werk van geluk? En hoe ga je om met (werk)gedoe dat geluk in de weg staat? Op 2 juli ondernam Leene Communicatie met een groot aantal klanten en relaties in de Goudse ‘Lichtfabriek’ een zoektocht naar antwoorden op die vragen. Met als doel informatie en inspiratie te vinden voor Bruto Nationaal Geluk.

Bruto Nationaal Geluk? Wat is dat eigenlijk? Wat betekent het in de praktijk, en hoe maak je de verbinding naar geluk op de werkvloer? ‘Professioneel probeerder’ Nils Roemen en ‘gedoegoeroe’ Frank Schurink deelden hun visie. De boodschap: werk maken van geluk heb je zelf in de hand.

“De vraag is niet of het mogelijk is. De vraag is of we het gaan doen.”

Nils RoemenProfessioneel Probeerder, spreker

“Gedoe gaat nooit weg. Het leven blijft je geheid lastig vallen. De vraag is hoe je ermee omgaat.”

Frank SchurinkGedoegoeroe, spreker

“De les die ik meeneem? Maak nou zelf eens kenbaar wat je wilt en durf te vragen. Dat vragen hebben we heel erg afgeleerd. En dat werkt belemmerend.”

Suzanne van HeesCommunicatieadviseur Nuon, deelnemer

“Mijn geluk? Rustig thuis zijn, terwijl de wereld doordraait. En dan kunnen denken: zo klopt het.”

Nils RoemenProfessioneel Probeerder, spreker

Durft te vragen
“Schaarste is het probleem niet in deze wereld. De dingen die we nodig hebben om toegang te krijgen tot wat we willen, liggen alleen vaak op de verkeerde plek”, aldus Nils Roemen, bedenker van het concept #durftevragen. “Natuurlijk kunnen we niet zonder hulp kansen creëren en pakken. Maar hulp ligt voor het oprapen: zelfs wildvreemden zijn bereid elkaar te helpen, zo leert de ervaring. We hoeven alleen maar om hulp te vragen.” En dan wordt het mogelijk om een huis te bouwen zonder geld. Of een heel land – Estland  – schoon te vegen in een dag tijd.

Durf te vragen om de dingen die je gelukkig maken, is Roemens les. “Als kind leren we: wie vraagt, wordt overgeslagen. Zo worden we opgevoed tot het missen van kansen. We leven in de grootste grabbelton ter wereld. Het is hoog tijd dat we leren grabbelen.”

“Zet je verlanglijstje online, of print het op je T-shirt. Durf te vragen.”

Nils RoemenProfessioneel Probeerder, spreker

“Het wordt lastig om niet gelukkig te zijn als je je gedoe kunt managen.”

Frank SchurinkGedoegoeroe, spreker

“Je niet laten hinderen door ‘ik kan niet, ik wil niet en ik mag niet’. Het doorbreken van die patstelling; dat spreekt me heel erg aan. Dat creëert ruimte voor het mobiliseren van denkkracht.”

Rien BongersManaging Director Het Portaal, deelnemer

Goed nieuws over gedoe
Gedoe is een van de factoren die ons ervan weerhoudt om te grabbelen, stelt Frank Schurink. “Gedoe beperkt je blik; het beperkt je in wat je eigenlijk zou willen.” Dat komt omdat gedoe – zaken die veel tijd en energie kosten, maar niets anders opleveren dan irritatie en stress – wordt veroorzaakt door wat Schurink het rode brein noemt. Hij verwijst daarmee naar het limbisch systeem dat primair bedoeld is om ons veilig door het leven te loodsen. Omdat gedoe volgens Schurink onderdeel is van een neurobiologische overlevingsstrategie, kunnen we aan het gedoe zelf niets doen.

Het goede nieuws: tegenover het rode brein staat het creatieve, nieuwsgierige groene brein, dat zetelt in de prefrontale cortex. De oplossing voor gedoe? Ontwikkel een schakelaar die je van je rode in je groene brein zet. Je leert zo om van gedoe niet zo’n gedoe te maken. “Als dat je lukt, is je gedoe gemanaged en ontstaat veel meer ruimte voor creativiteit en nieuwe oplossingen – en dus voor geluk.”

Besmettelijk
Roemen en Schurink presenteerden twee manieren om werk te maken van geluk. Besmettelijke ideeën, zo bleek wel uit het enthousiasme waarmee de verhalen werden ontvangen. En dat is precies wat nodig is voor het vergroten van het Bruto Nationaal Geluk.

[Foto’s: Rogier Bos]

Inspiratie in beeld