Contact
Menu
Terug
  • Bewustwording van laaggeletterdheid
  • Herschrijven van webteksten Gemeentelijk Contact Centrum
  • Vaardigheid om glashelder te communiceren

Opdrachtgever

gemeente ‘s-Hertogenbosch

Opdracht

help ons effectief communiceren met onze inwoners

Periode

2009 – heden

Case

Schrijftrainingen gemeente ‘s-Hertogenbosch

De gemeente ’s-Hertogenbosch investeert al meer dan tien jaar in klare taal. Inwoners hebben recht op duidelijke communicatie van de overheid, vindt de gemeente. In 2011 is dat recht zelfs officieel vastgelegd voor alle publieksgerichte communicatie.

Opdracht

Drie keer per jaar verzorgen we een schrijftraining over klare taal. De training is bedoeld voor medewerkers van gemeente ’s-Hertogenbosch die brieven of e-mails sturen aan inwoners. Behalve bewustwording van laaggeletterdheid en duidelijke taal staat vooral de vaardigheid centraal om glashelder te kunnen communiceren. Ook herschreven we voor het Gemeentelijk Contact Centrum de teksten op de website in klare taal.

Werkwijze

De training klare taal is een mix van weten en kunnen. De deelnemers ontdekken:

  • hoe inwoners aankijken tegen communicatie van de gemeente;
  • wat laaggeletterdheid is en hoe groot het probleem is;
  • wat klare taal is en hoe ze daarmee effectiever kunnen communiceren;
  • hoe ze moeilijke taalconstructies kunnen herkennen en oplossen.

Resultaat

  • Het taalniveau van brieven die gemeente ’s-Hertogenbosch stuurt, is fors gedaald. Voor de gemeente begon met het project ‘Klare taal’ bleek uit een steekproef dat ruim driekwart van de brieven een hoog taalniveau (C1/C2) had. Bij een nieuwe peiling enkele jaren later was dit gedaald tot minder dan twintig procent. En het lukt de gemeente ook dit resultaat vast te houden. Hoe? Door te blijven investeren in het onderhouden van de kennis en vaardigheden in de organisatie. Of zoals de gemeente het zelf formuleert: ‘We zijn hier nooit klaar mee’.

Meer weten over begrijpelijke overheidscommunicatie?

  • Voor overheidsorganisaties wordt duidelijk communiceren steeds belangrijker. Leene Communicatie is al meer dan vijftien jaar een bureau voor overheidscommunicatie. We helpen gemeenten, ministeries en andere publieke organisaties met begrijpelijke communicatie. Vaak betreft het complexe onderwerpen die we voor een brede doelgroep duidelijk, interessant en relevant willen maken. Met onze tekstschrijvers, vormgevers en trainers dragen we daaraan bij.Lees hoe we je kunnen helpen.