Contact
Menu
Terug
Rubriek Werkgeluk: foto Ewout de Bruijn
Werkgeluk

Werkgeluk houdt zich niet aan reguliere arbeidstijden

We gaan op zoek naar het werkgeluk van collega Ewout. Wat maakt het werk als woordvoerder voor hem zo waardevol?

Ewout: “Een artikel in de krant of een reportage op tv is voor veel organisaties geen dagelijkse business. Zeker niet als de organisatie ineens onder vuur ligt en door het nieuws ook social media ontploffen. Maar als je toonaangevend bent in de branche, of werkt in een kwetsbare omgeving, is negatieve publiciteit soms dichterbij dan gedacht. De aanleiding? Denk aan een medewerker die is opgepakt op verdenking van corruptie en drugssmokkel, een ingrijpende bedrijfssluiting of een uit de hand gelopen examenstunt. 

Het is al bijna middernacht als mijn telefoon oplicht. De opdrachtgever appt: ‘Er gaat een e-mail rond onder het personeel. Het zou me niets verbazen als het nu ook in de krant komt.’ Ondanks het late uur pak ik de telefoon en bel. We bespreken de e-mail die is rondgestuurd en nemen alle scenario’s nog een keer door. Er ligt een woordvoeringslijn, een brief aan het personeel en een uitgebreide Q&A. Alles is afgestemd met de advocaat. De opdrachtgever vraagt: ‘Moeten we nu toch actief naar buiten treden, of blijven we erop rekenen dat het nieuws niet uitlekt?’

Actief met het nieuws naar buiten treden is in dit geval voor niemand prettig. Voor- en tegenstanders hebben geen belang bij publiciteit. Als het uitlekt, heeft dit nieuws de potentie om de voorpagina’s te beheersen. Dat je in zo’n gevoelige kwestie kunt vertrouwen op ervaring en ook weet hoe een journalist denkt en een redactie werkt, helpt op dit late tijdstip enorm. We besluiten vast te houden aan onze strategie en wensen elkaar goedenacht. De keuze die we die nacht gemaakt hebben, lijkt nog steeds de goede. Werkgeluk houdt zich niet aan reguliere arbeidstijden.”   

Lees wat we verder te vertellen hebben

Niets gevonden.