Contact
Menu
Terug
  • Van concept tot en met uitvoering
  • Redactie, vormgeving en begeleiding druk
  • Monumentaal herinneringsboek

Opdrachtgever

Aluchemie

Opdracht

Begeleiding fabriekssluiting Aluchemie – communicatie over de sluiting en productie van een monumentaal herinneringsboek

Periode

Oktober 2021 – december 2021

Case

Communicatieondersteuning bij de fabriekssluiting van Aluchemie

Het bedrijf Aluchemie, gevestigd in de Rotterdamse Botlek, produceerde sinds de jaren zestig koolstofanodes voor de aluminiumindustrie. Het bedrijf had altijd zeer loyale medewerkers: zij waren er trots op om voor Aluchemie te werken. Velen van hen werkten meer dan twintig, dertig, veertig jaar voor het bedrijf. Ook werkten er veel families: vaders en zonen, neven en broers. De fabriek was een stukje van hun leven.

Maar eind 2021 gingen de poorten definitief op slot. Leene Communicatie begeleidde het bedrijf vanaf het voorjaar 2021 bij het brengen van deze, voor de medewerkers, harde boodschap. Om de herinnering aan het bedrijf voor hen toch levend te houden, maakten we een herinneringsboek. Een monumentaal koffietafelboek dat de fabriek en de trots van de medewerkers ving in woord en beeld.

Opdracht: help Aluchemie aan een waardige sluiting

De fabriek zou sluiten. Aluchemie vroeg Leene Communicatie in het voorjaar 2021 om hen te begeleiden bij het overbrengen van deze boodschap aan de medewerkers. Hoewel dit hard aankwam, hebben de medewerkers hun rug gerecht en keihard gewerkt om met een heel goed jaar af te sluiten. Als dank voor hun jarenlange inzet en toewijding, wilde Aluchemie hen een blijvende herinnering meegeven. Leene Communicatie ondersteunde bij de vormgeving van deze herinneringen.

Werkwijze: even rauw en robuust als de fabriek van Aluchemie zelf

  • We werkten een concept uit voor een fraai vormgegeven boek. Een boek dat de herinnering aan het bedrijf levend houdt in woord en beeld.
  • Om de verhalen van de medewerkers op te tekenen en hen een gezicht te geven, riepen we de hulp in van twee fotografen. We gingen de fabriek in om het unieke werkproces van Aluchemie vast te leggen, voordat de laatste koolstofanode van de band rolde.
  • We namen interviews af met veertien medewerkers en werkten deze uit tot geschreven portretten. De portretten werden begeleid met zwart-wit fotografie.
  • Fotograaf Rick Arnold maakte honderden kleurenfoto’s van het mechanische proces van anodes. Het proces lijkt haast tastbaar. Fotografe Marieke Odekerken maakte indringende zwart-portretten van medewerkers die altijd met hart en ziel voor het bedrijf hebben gewerkt.
  • Leene Visuele Communicatie ontwikkelde het vormgevingsconcept en verzorgde de complete productie en begeleiding van het boek. Het is een stijlvol ontwerp dat even rauw en robuust is als de fabriek en het terrein van Aluchemie zelf. Het boek, in de basiskleuren blauw, de kleur van het logo van Aluchemie en oranje naar de werkkleding van de medewerkers, is gevat op linnen geplakt karton. Dit benadrukt de ruwe schoonheid van het productieproces.

Resultaat: een herinnering om trots op te zijn

  • Begeleiding bij de moeilijke boodschap over de sluiting van de fabriek.
  • Een monumentaal herinneringsboek voor alle medewerkers van Aluchemie. Een herinnering die zij ook aan hun kinderen en kleinkinderen kunnen doorgeven. Maar bovenal is het een blader- en leesboek dat hen terugbrengt naar een wereld waarin zijzelf een onmisbare schakel waren, maar die er nu niet meer is.

“De kracht van dit boek zit niet alleen in de zorgvuldige vormgeving en uitstraling en in de sfeervolle fotografie van het verdwijnende bedrijf zelf. Juist het vastleggen van de persoonlijke herinneringen van medewerkers maakt het een naslagwerk dat nog vele jaren een belangrijke herinnering voor velen zal zijn.”

Sander Grip – Leene Communicatie

Klaar om met ons in gesprek te gaan?

Vul onderstaand formulier in voor meer informatie.

Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Fill out this field
Fill out this field