Contact
Menu
Vakkennis

Laaggeletterdheid en begrijpelijke taal

De volgende tekst over laaggeletterdheid en begrijpelijke taal is een voorbeeld van een tekst geschreven op taalniveau B1. Dat betekent dat de overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking de tekst begrijpt. Moeilijke woorden zoals laaggeletterdheid, maatschappij, migranten en levensstijl komen er dus niet in voor:

Ongeveer 2,5 miljoen mensen in Nederland kunnen niet of slecht lezen en schrijven. Dat zijn niet alleen mensen die uit een ander land komen of niet naar school zijn geweest. Mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven heb je overal.

Dat is een groot probleem, want deze mensen missen belangrijke informatie. Bijvoorbeeld over medicijnen. Of informatie die nodig is om geldzaken te regelen. Lezen en schrijven is ook nodig als je iets wilt regelen bij de gemeente, of als een pakket niet bezorgd kan worden bijvoorbeeld.

Het is niet alleen belangrijk óf je kunt lezen en schrijven, maar ook dat je de woorden begrijpt. Mensen die niet of slecht kunnen lezen en schrijven, begrijpen moeilijke woorden vaak niet goed. En iets wat ze niet kunnen horen, zien of voelen, kunnen ze zich vaak moeilijk voorstellen. Daardoor vinden deze mensen het bijvoorbeeld moeilijk om de dokter te vinden die ze nodig hebben. Het is ook lastig voor hen om te doen wat de dokter hun vraagt en om medicijnen op de goede manier in te nemen. Dat kan gevaarlijk zijn.

Mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven missen veel kansen. Daardoor raken ze achterop bij andere mensen. Ze vinden het vaak lastig om over hun probleem te vertellen, omdat ze zich ervoor schamen. Zo ontstaan er grote verschillen tussen mensen in Nederland.

Daar willen wij iets aan doen. Leene Communicatie zet zich al jaren in voor begrijpelijke taal. Zodat we op een duidelijke manier gaan schrijven en praten. We vragen aandacht voor mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven. Ook helpen we organisaties met duidelijke taal. Met advies, trainingen en praktische hulp van onze tekstschrijvers.

Wil je meer weten over laaggeletterdheid, begrijpelijk schrijven en duidelijk communiceren, kijk dan eens naar deze korte filmpjes die we in de afgelopen jaren maakten. Je kunt ons ook mailen (info@leenecommunicatie) of bellen (0182 528 596). Als je belt, vraag dan naar Steffart, Frans of Peter.

Filters
Reset

Lees wat we verder te vertellen hebben