Contact
Menu
Vakkennis

Video in de contentstrategie: hoe zet je het succesvol in?

video-contentmarketingDat video een steeds belangrijkere rol gaat spelen in het communicatievak daar lijkt iedereen het wel over eens. Door alle nieuwe technieken en platforms zijn de mogelijkheden enorm. We kennen inmiddels de ultrakorte social video’s, live streaming, 360 graden virtual reality, 3D en dan zijn er ook nog interactieve en gepersonificeerde video’s… Wellicht vraag je je af: moet ik er wat mee en zo ja, wat? Een paar praktische tips voor meer houvast.

Als filmmaker valt het me weleens op dat communicatieprofessionals video best lastig vinden. Tekst is vertrouwd, tekst is het referentiekader. Het productieproces van video is ingewikkelder en er komt specifieke kennis bij kijken. En met alle nieuwe mogelijkheden wordt het er niet overzichtelijker op. Welke gebruik je wel en welke niet? En op wat voor manier kun je video voor jou laten werken?

Eén generiek antwoord deze vragen is natuurlijk onmogelijk, want elke organisatie is anders. Maar onderstaande tips kunnen je helpen om een goede afweging te maken en je kans op succes te vergroten.

Zie video niet als iets ‘erbij’
Het gebeurt nog te vaak dat een organisatie incidenteel een video maakt die dan ergens staat te verpieteren op een website. En met alle nieuwe mogelijkheden is het heel verleidelijk om meteen te roepen: ‘Wij moeten ook iets met… ’. Maar zie video niet als iets dat los staat van de rest van je communicatie-activiteiten. Maak het een integraal onderdeel van die communicatiemix.

Kom met een strategie en verdiep je in je doelgroep
Het begint dus zoals altijd met een strategie en met kennis van je publiek. Wat is die strategie? Waar bevindt je doelgroep zich en wanneer? Waar kun je ze mee boeien en geboeid houden et cetera. Vergeet de rol van distributie daarin niet: Hoe krijg je de content bij je publiek? Langs die weg vind je dan vanzelf ook antwoord op vragen zoals bijvoorbeeld: is video’s posten op Instagram voor mijn organisatie een verstandige keuze?

Vertel een goed verhaal en vertel het goed
Laten we het woord storytelling maar weer eens uit de kast halen. Video leent zich bij uitstek voor het vertellen van een verhaal. Het liefst een verhaal met een personage, iemand met wie de kijker zich kan identificeren. En weet hoe je een verhaal op een goede manier vertelt. Vertellen in beeld en geluid vraagt om kennis van beeldtaal en de grammatica van film.

Doe het niet zelf
In sommige gevallen kun je volstaan met beelden die je zelf hebt gemaakt met je telefoon en soms is het zelfs interessant om je publiek te vragen om dat te doen. Maar in de meeste gevallen wil je gewoon dat een video er goed uitziet en goed klinkt. Als het beeld schokkerig is en het geluid slecht verstaanbaar, dan straalt dat ook af op je organisatie. Je hebt je logo ook niet zelf ontworpen, toch?

Stop met zenden
Het gebeurt nog te vaak en helaas heeft het menige video om zeep geholpen. Laat die zendingsdrang achterwege. Verdiep je in wat je publiek wil horen en zien en stop met het zenden van datgene dat jij graag wilt vertellen. Draai het eens om: zou jij die video bekijken als je niet bij jouw organisatie zou werken?

Tot slot, natuurlijk, wees creatief! Bouw ruimte in om te experimenteren. Het blijft ook een kwestie van uitproberen. Met bovenstaande tips als uitgangspunten kom je in ieder geval goed beslagen ten ijs.

Nils Mooij

Lees wat we verder te vertellen hebben