Contact
Menu
Actueel

Als een zieke 84-jarige kan veranderen…

Hoe ouder je wordt, hoe meer routines ontstaan. Je wordt als het ware blind voor je eigen gedragingen. En dus blijf je in hetzelfde cirkeltje je ding doen. Dat geldt voor je persoonlijkheid, maar ook voor je werk. Toch kan het af en toe ontzettend verfrissend zijn gebaande paden achter je te laten en een nieuwe weg in te slaan. Dat dat niet altijd met grote, levensveranderende stappen hoeft, leerde ik van de 84-jarige – zieke, maar standvastige – Willem.

Herijken
Willem woont in een monumentaal boerderijtje uit 1865. Zijn scootmobiel staat onder een afdakje op het grote erf, naast een druk kippenhok. Meneer is zeer slecht ter been en heeft chronisch pijn in zijn rug. Nadat zijn vrouw vorig jaar na een lang ziekbed overlijdt, dreigt hij naar eigen zeggen ‘in een groot zwart gat te vallen’. “Je moet na zo’n lange tijd met z’n tweetjes alles herijken in je leven, tot je eigen persoonlijkheid aan toe.” Iets dat hem niet zonder meer lukt.

Anders aanpakken
Het kwartje valt wanneer Willem bij een bijeenkomst voor en door ouderen aanschuift. “Ik zag mensen die graag zelfstandig wilden blijven, maar niet wisten hoe ze dat moeten regelen. Ik stelde mezelf de vraag: ‘wat kan ík doen om anderen te helpen?’ Sindsdien regelt hij etentjes en ontvangt hij ouderen uit een nabijgelegen instelling af en toe thuis voor een kopje thee. Geen rigoureuze gebeurtenissen, maar genoeg om zich zinvol te voelen.

Inspirerend
De wil van deze zieke 84-jarige om zijn situatie te veranderen, raakte mij diep. En – zonder dat Willem dat weet – inspireerde mij dat ook enorm in mijn werk. Sinds het gesprek begrijp ik ook beter dat je niet al je routines hoeft los te laten voor een leuker leven, een spannender carrière of zinvoller bestaan. Het zijn kleine stapjes. Het begint – net als bij deze man – met het idee dat je dingen ook anders kúnt doen. Dan komt de rest vanzelf.

Het uiteindelijke verhaal
Weten hoe het verhaal uiteindelijk is verschenen? Bekijk de website van het Nationaal Programma Ouderenzorg.

Lees wat we verder te vertellen hebben

// //
//