Contact
Menu
Actueel

Communicatie over het Haagse duurzaamheidsbeleid

gemeentedenhaagzonnepaneelDen Haag zet in op duurzaamheid. Natuurlijk, want mens, milieu en economie zijn erbij gebaat. Maar hoe komt dit in het gemeentelijk beleid tot uitdrukking? Leene Communicatie maakte het zichtbaar. Voor leden van de gemeenteraad en uiteindelijk ook voor alle andere Hagenaren.

De gemeente Den Haag vertrouwde ons om te beginnen de redactievoering toe van de integrale nota Duurzaamheid en Milieu. Geen sinecure, want het gaat om een onderwerp waarbij vrijwel alle gemeentelijke beleidsafdelingen betrokken zijn.


“Extra zeggingskracht”
“Onder grote tijdsdruk en met tomeloze inzet heeft Leene Communicatie de gemeente Den Haag ondersteund bij het opstellen van de nota ‘Den Haag maakt het duurzaam’. Daarbij valt het vermogen van Leene Communicatie op om licht en lucht in tekst en vormgeving aan te brengen. Bijzonder succesvol is de koppeling van tekst aan de audiovisuele middelen animatie en Layar. De nota ‘Den Haag maakt het duurzaam’ heeft daardoor aan zeggingskracht gewonnen.” – Adrienne Kuijer en Alfons Finkers, afdeling Duurzaamheid en Leefomgeving van de dienst Stadsbeheer, gemeente Den Haag.


Strak redactieproces
Maatregelen voor de luchtkwaliteit, investeren in openbaar groen, verontreinigde bodem sneller geschikt maken voor hergebruik. Allemaal thema’s met een relatie tot duurzaamheid. We brachten steeds de inhoud terug tot de kern. Dat gebeurde in een strak proces waarbij we duidelijke afspraken maakten over input en verwachtingen. Nauwe samenwerking met de verantwoordelijke ambtenaren leverde een eindresultaat op waaraan alle betrokken beleidsdirecties en wethouders graag hun fiat gaven.

Verrijkt met Layar
De stad meekrijgen in de duurzame ambities van het gemeentebestuur is een van de speerpunten van het Haagse beleid. Een belangrijke wens was dan ook om in de nota op een laagdrempelige manier te laten zien wat er in de gemeente nu al gebeurt. Onze invulling:

  • In een pakkende animatie vatten we in anderhalve minuut samen hoe Den Haag werk maakt van verduurzaming;
  • Door Layar toe te passen maakten we een koppeling met al beschikbare online webcontent.

Een zonnig beeldconcept
Er is geen stad waar zoveel energie wordt opgewekt als in Den Haag. Geen stad ook die zo fors inzet op subsidie om zonnestroom te stimuleren. Als aanvulling stelden we daarom een beeldconcept voor waarin inwoners van Den Haag zelf figureren.

Dankzij de samenwerking met 2D3D Design en fotograaf Rogier Bos kon er vlak voor de kerstdagen een kant en klare nota naar de commissie Leefomgeving. Het eindresultaat is uiteraard conform gemeentelijke huisstijl en sluit aan bij de campagne ‘Den Haag maakt het…’.

Bekijk de nota ‘Den Haag maakt het duurzaam‘ (PDF).

Lees wat we verder te vertellen hebben