Ken je de Leene Communicatie Academie al? Dit zusterbureau van Leene Communicatie is gloednieuw, maar draait al op volle toeren! De academie is gespecialiseerd in opleidingen over helder communiceren, omgaan met pers en media en (live) videoverslaggeving voor sociale media. Mede-oprichter Martijn van der Wind vertelt meer.
De Leene Communicatie Academie, wat is dat?
“De Leene Communicatie Academie is erkend als instelling voor kort beroepsonderwijs. We bieden trainingen op het gebied van schrijven & redactie, social & online, pers & media en strategische communicatie. Het kan gaan om langere opleidingstrajecten, of juist om kortere bijeenkomsten van een dagdeel. Ieder traject richten we zó in, dat het perfect past bij de behoeften van de opdrachtgever. Twee vragen staan steeds centraal: ‘Waar ben je goed in?’ en ‘Wat wil je veranderen of verbeteren?’ Met de antwoorden op die vragen richten we de programma’s in.”
“Naast maatwerk is persoonlijke aandacht en begeleiding kenmerkend voor hoe we werken. Voorafgaand aan trainingen analyseren we bijvoorbeeld vaak teksten van de deelnemers, waar we vervolgens een-op-een met iedere deelnemer over in gesprek gaan. Maar ook op afstand bieden we persoonlijke ondersteuning, in de vorm van e-coaching.”
“De trainers zijn communicatieprofessionals die hun kennis, ervaring en inzichten delen binnen de academie.”
Hoe ben je ertoe gekomen deze academie op te richten?
“Samen kunnen we meer. Vanuit die gedachte is de academie ontstaan. In 2009 ben ik begonnen met Texplain, gespecialiseerd in mediatrainingen en opleidingen over communicatie in eenvoudige taal. De afgelopen jaren werkte ik daarbij regelmatig samen met Leene Communicatie en ergens vorig jaar ontstond het idee om de krachten te bundelen in een academie voor communicatie. Met de academie bieden we meer kwaliteit, een breder aanbod en grotere slagkracht. Daarbij doen we twee glasheldere beloftes: goed communiceren is te leren en leren mag leuk zijn. Mensen enthousiaster maken over communicatie, vind ik het mooiste wat er is.”
Waarom kozen jullie voor een samenwerking, en niet voor losstaande academie?
“Communicatie is een echt praktijkvak. Onze opleidingen sluiten dan ook naadloos aan op de praktijk. Om dat te blijven waarborgen, móeten de trainers actief zijn in het vak. Daarom werken we als communicatiebureau en trainingsbureau samen; de trainers zijn communicatieprofessionals die hun kennis, ervaring en inzichten delen binnen de academie.”
De academie draait al op volle toeren. Kun je eens iets vertellen over trainingen die jullie al geven?
“We geven binnenkort mediatrainingen bij een woningcorporatie in het midden van het land. Verder ondersteunen we bij de provincie Gelderland op afstand medewerkers van de provincie bij een meerdaagse training over helder schrijven. Bij de provincie Limburg geven we de komende jaren een vergelijkbare cursus voor beleidsmedewerkers. Deze maand zijn we veel in Friesland, waar we bij een woningcorporatie workshops geven over begrijpelijk en klantgericht schrijven. We beginnen daarbij met een interactief theorie-deel, doorspekt met korte oefeningen. Daarna gaan de deelnemers aan de slag met een grotere oefenopdracht en gaan we persoonlijk met ze in gesprek over vooraf ingeleverde teksten.”
“Goed communiceren kun je leren, en leren mag leuk zijn.”
Toekomstplannen, zijn die er al?
“We willen bekendstaan om onze kwaliteit, onze service en onze maatschappelijke betrokkenheid. Dat stuurt ook onze plannen voor de toekomst. De volgorde is wat mij betreft: een goede basis, tevreden klanten en van daaruit herkend en gerespecteerd worden als academie voor communicatieopleidingen.”
Waaruit blijkt de maatschappelijke betrokkenheid van de academie?
“Taal is de basis van communicatie. Toch kan lang niet iedereen er goed mee overweg. En dat raakt ons. Daarom willen we lezen en schrijven bevorderen en het taboe op laaggeletterdheid doorbreken. Hiervoor werken we in een bondgenootschap voor geletterdheid samen met stichting Lezen & Schrijven, gemeenten, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. In de regio’s Parkstad en Holland-Rijnland hebben we met deze organisaties al een convenant getekend, om geletterdheid te bevorderen. En in Gouda zijn we betrokken bij de voorbereidingen voor zo’n bondgenootschap.”