Contact
Menu

Stress-sensitieve communicatie

Langdurige onzekerheid, problematische geldzorgen, grote sociale of gezondheidsproblemen veroorzaken bij veel mensen grote stress. Daardoor neemt het doenvermogen af. Zaken die voor de meeste mensen vrij eenvoudig zijn, kunnen voor mensen met chronische stress een onmogelijke opgave zijn. Ook neemt de gevoeligheid voor de verwoording van de inhoud toe. Leene Communicatie helpt opdrachtgevers om succesvol te communiceren met mensen die langdurige stress ervaren. 

Door stress-sensitief te communiceren verlaag je de stressreactie die communicatie kan oproepen. Dat bereik je door een andere wijze van formuleren, een rustiger opmaak of door de boodschap zelf aan te passen. Daardoor is de communicatie veel effectiever. En vertonen je ontvangers eerder het door jou gewenste gedrag: mensen vullen bijvoorbeeld wél dat formulier in, geven wél de benodigde informatie door, sturen wél dat belangrijke document op en doen wél die melding. En niet onbelangrijk: ze betalen wél die rekening. Overheden (ministeries, uitvoeringsorganisaties, gemeenten), banken, verzekeraars, pensioenfondsen, woningcorporaties en energieleveranciers hebben baat bij stress-sensitieve communicatie. Het mes snijdt immers aan twee kanten: mensen voelen zich prettiger bejegend én ze doen eerder wat je van ze vraagt. Win-win. Onze adviseurs en tekstschrijvers werken op dit nieuwe terrein nauw samen met het lectoraat Schulden en Incasso van de Hogeschool Utrecht.

Wat is het en hoe doe je dat?

Via stress-sensitief communiceren verbeter je als organisatie de effectiviteit van de communicatie met mensen die (chronisch) stress ervaren. Dat helpt om het contact te leggen met deze mensen, hen eerder in beweging te krijgen en de relatie te verbeteren. Leene Communicatie deed hier in de afgelopen jaren veel ervaring mee op en verdiepte zich in deze nieuwe materie via eigen onderzoek en gesprekken met specialisten. Die kennis zetten we graag in om ook jouw organisatie hierbij te helpen.

We helpen je graag

Leene Communicatie verzorgt workshops en trainingen over (het introduceren van) stress-sensitief communiceren. Ook helpen we graag bij de implementatie en uitvoering, zoals het stress-sensitief maken van brief- en webteksten en het opstellen van richtlijnen voor bijvoorbeeld schrijfwijzers en communicatieplannen. 

Ontvang onze gratis whitepaper

Over stress-sensitief communiceren hebben we een compact kennisdocument samengesteld met achtergronden, praktijkvoorbeelden en concrete uitgangspunten en do’s & don’ts. Laat hier je naam en e-mailadres achter om deze whitepaper gratis te ontvangen via de mail.

"*" geeft vereiste velden aan

Diensten stress-sensitieve communicatie

Ontdek hoe we je op weg kunnen helpen met stress-sensitief communiceren in jouw organisatie. Denk onder meer aan: 

  • Workshop voor management en communicatieverantwoordelijken met de achtergronden en uitgangspunten van stress-sensitief communiceren. 
  • Werkplaats stress-sensitief schrijven, waarin we tekstschrijvers in de organisatie aan de hand van huidige eigen brief- en publieksteksten in een of enkele dagdelen leren de uitgangspunten toe te passen. 
  • Redigeren / schrijven van teksten. We nemen enkele van de huidige teksten onderhanden en begeleiden vervolgens bij het doorvoeren van stress-sensitieve schrijfstijl voor overige teksten. 
  • Advies en begeleiding. Onze adviseur onderzoekt hoe de organisatie stress-sensitiviteit kan doorvoeren in communicatie, dienstverlening, inrichting en processen en brengt hierover advies uit. Desgewenst begeleiden we bij de invoering. Of leg je vraag aan ons voor. 

Meer lezen? Bekijk onze cases en expertartikelen: