Contact
Menu
Actueel

Terugblik op zes jaar NPO

Het NPO? Een afkorting die voor veel mensen te maken heeft met (gemiste) televisieprogramma’s op de publieke omroep. Voor Leene Communicatie en een grote groep professionals die zich bezig houdt met zorg aan kwetsbare ouderen staat ‘het NPO’ echter voor iets anders: het Nationaal Programma Ouderenzorg. Na zes jaar gaat de stekker uit de website van dit grote onderzoeksprogramma. De website BeterOud.nl is nú de plek voor goede voorbeelden en praktische tips.
Het echtpaar De Laat uit Hilvarenbeek. NPO. Nationaal Programma Ouderenzorg. Foto Marco De Swart
Het echtpaar De Laat uit Hilvarenbeek. NPO. Nationaal Programma Ouderenzorg. Foto Marco De Swart

Het Nationaal Programma Ouderenzorg maakt zich sinds 2008 hard voor een betere zorg aan kwetsbare ouderen. Esther Rikkengaa en Gerdie Thijs, beide senior tekstschrijver bij Leene Communicatie, waren vanaf het begin betrokken bij het programma. Esther: “Het NPO en Leene Communicatie hebben ruim zes jaar samengewerkt aan de website van het programma. We schreven nieuwsberichten, projectreportages, een jubileummagazine en verzorgden de maandelijkse nieuwsbrief.” Gerdie vult aan: “Ook maakten we een boekje met ervaringsverhalen van ouderen, een pamflet over het programma voor nieuwe leden van de Tweede Kamer, videobijdragen voor de website en een korte film over de inhoud van het programma.”

Persoonlijke verhalen én wetenschappelijke kennis
Centraal in de communicatie-aanpak stonden de verschillende projecten én persoonlijke verhalen van kwetsbare ouderen. Esther Rikkengaa: “We spraken met honderden betrokken zorgverleners, kwetsbare ouderen en enthousiaste politici. Ik had de mooiste gesprekken, die me zowel zakelijk als persoonlijk inspireerden. Over één zo’n ontmoeting schreef ik een blog.” Ook Gerdie voelde zich betrokken bij de doelgroep. “De kracht van het programma was dat er veel energie gestoken is in de zelfredzaamheid van ouderen en het zo lang mogelijk eigen regie houden als oudere. Daarbij was vooral de koppeling tussen de resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar de praktijk van de zorg interessant.”

BeterOud.nl
Vanaf 22 april 2015 is de website BeterOud.nl online, die is ontwikkeld door CBO, Movisie en Vilans in opdracht van ZonMw. Esther kijkt met plezier terug op de NPO-website en is tegelijkertijd blij met het vervolg. “Hoewel ik alle contacten ga missen, ben ik ontzettend trots op de website BeterOud.nl. Wetenschappelijke kennis blijft niet langer op de plank liggen, maar komt bij de mensen terecht die er écht de zorg  aan ouderen mee kunnen verbeteren.”

Lees wat we verder te vertellen hebben