Dronevideo’s. Virtual Reality. Social video op Instagram of Twitter. Online mini-documentaires. De ontwikkelingen in video voor contentmarketing staan bepaald niet stil. Drie trends om in de gaten te houden.
Volgens onderzoek van Cisco was in 2014 bijna twee derde van het internetverkeer video. De voorspelling is dat dit percentage nog fors zal stijgen: naar 80 procent in 2019. Ook binnen de contentmarketing staat video steeds meer in de belangstelling. Tijdig inspelen op de toekomstige ontwikkelingen? Houd dan de volgende drie trends zeker in het vizier.
Mobiel kijken
Of het nu gaat om reclameboodschappen, nieuwsitems of documentaires: video’s worden steeds meer bekeken via smartphones en tablets. “Waar we eerst nog het nieuws lazen, kijken we nu het nieuws in 60 seconden van allerlei zenders even tussendoor”, schreef Bart Moree recent op Frankwatching. Ooyala voorspelt dat eind 2015 zo’n 50 procent van online video wordt bekeken via smartphones en tablets.
Dat we visuele content steeds meer via mobiele apparaten tot ons nemen, heeft onder andere gevolgen voor de lengte van videocontent. Kort, kort, kort is het devies. Want waar YouTube uploads bij voorkeur niet langer dan 15 minuten duren, beperkt Twitter de lengte van video’s tot 30 seconden, Instagram tot 15 seconden en Vine tot 6 seconden.
Een andere consequentie is de beeldverhouding waarin de videocontent wordt afgespeeld. Traditioneel worden video’s in breedbeeld geproduceerd. Maar mobiele apps, zoals Instagram en Snapchat, geven video standaard vierkant of verticaal weer. Wie videocontent via verschillende sociale media wil verspreiden, kan dus het beste meerdere versies van dezelfde film maken.
Lang versus kort
Terwijl het gebruik van mobiele apparaten de trend richting korte video’s versterkt, is er ook een tegenbeweging zichtbaar. Tot nu toe was het gebruikelijk om online video’s te beperken tot zo’n vijf minuten. De gemiddelde lengte van de best bekeken video’s op Youtube is tussen 30 en 120 seconden. Inmiddels zijn filmpjes van tien tot wel dertig minuten in opkomst. Zo lanceerde The Economist recent een serie online video’s van twaalf tot vijftien minuten. Volgens Ooyala betrof begin 2015 ongeveer 60 procent van de tijd die consumenten besteden aan het bekijken van video’s via tablets een item van meer dan tien minuten.
Koplopers in online video zorgen er inmiddels al voor dat een video-opname naar verschillende formats wordt vertaald, zodat de lengte optimaal past bij de platforms waarop de content wordt aangeboden. De manier waarop video’s worden bekeken is nu eenmaal afhankelijk van – naast de kwaliteit van de content! – het kanaal waarop consumenten actief zijn: Facebook, Instagram, Youtube, een corporate website, etc.
Nieuwe snufjes
Livestreaming, 3D-camera’s, drones, virtual reality. Het zijn technologieën die steeds meer de weg vinden naar videomakers. Hoewel het commercieel gebruik van drones nu nog juridisch ingewikkeld is, kan de Europese wetgeving die voor 2016 op stapel staat de inzet van onbemande vliegtuigjes vereenvoudigen – en dus het gebruik ervan voor videocontent stimuleren. Ondertussen laten initiatieven van bijvoorbeeld New York Times al zien dat het gebruik van virtual reality voor online video bepaald geen toekomstmuziek is.
Klinkt dit allemaal ingewikkeld? Volgens Michael Brenner, die al jarenlang trends in contentmarketing volgt, is het ook mogelijk om op een eenvoudige manier visueel te communiceren zonder dat het meteen video is. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van Slideshare. Het is natuurlijk een kwestie van afwachten hoe de verschillende trends zich gaan ontwikkelen. Experts zijn het er in ieder geval over eens dat video de toekomst is. Ook voor contentmarketing.
Overweldigd door alle nieuwe snufjes op het vlak van video? Lees het blog met vijf tips om met video aan de slag te gaan binnen de contentstrategie.
Lynsey Dubbeld is communicatie- en mediaspecialist bij Leene Communicatie.