Contact
Menu
Leene Inside

Twintig over Twintig: Laura van der Mark

Leene Communicatie bestaat 20 jaar. Om dit te vieren laten we de komende maanden twintig collega’s en oud-collega’s aan het woord over ons bureau, ons werk en het communicatievak. Onder het motto ‘twintig over twintig’ blikken zij in twintig vragen terug op twintig jaar Leene én kijken ze naar wat de ontwikkelingen binnen ons vak betekenen voor de komende twintig jaar. In dit blog onze oud-collega: Laura van der Mark.

1. Wil je je eens voorstellen?

Ik ben Laura van der Mark, dit jaar veertig geworden, en ik woon samen met Jack en onze kinderen Mels (11) en Janne (8) in Delft.

2. Van wanneer tot wanneer werkte je bij Leene Communicatie?

Ik werkte bij Leene Communicatie van september 2006 tot en met oktober 2018. Het was mijn eerste échte baan na veel studeren en reizen, en ik bleef gelijk twaalf jaar hangen! Dat zegt wel wat denk ik….

3. Wat deed je binnen het bureau?

Schrijven, nog meer schrijven en redigeren. Heerlijk. Ook nu ik binnen mijn huidige werk meer verschillende dingen doe, blijft schrijven het allerleukste wat er is!

4. Voor welke opdrachtgevers/projecten?

Vooral voor de overheid, met name (en het liefst) over thema’s als zorg, onderwijs of dienstverlening. Vooral voor ZonMw heb ik mooie publicaties gemaakt over onderwerpen die me echt boeiden.

5. Wat was voor jou de belangrijkste gebeurtenis in de afgelopen 20 jaar?

Tja, dat is een brede vraag… persoonlijk was de komst van mijn oudste kind wel de meest ingrijpende gebeurtenis in mijn leven. Op grotere schaal is dat misschien wel de enorme impact van corona op zo goed als élk aspect van ons leven.

6. Wat doe je nu?

Ik werk bij de gemeente Delft als communicatieadviseur en redacteur. Ik werk vooral voor Delft Support, de uitvoeringsorganisatie voor Wmo en jeugdhulp. Daar ben ik de enige communicatieadviseur, dus ik doe alles: intern en extern en van advies tot uitvoering. Heerlijk, zo’n brede rol!

7. Wat voor bureau was het toen jij er werkte?

Toen ik begon was het echt een tekstbureau, maar al snel veranderde de naam van Leene.txt in Leene Communicatie. We boden steeds meer diensten aan, maar we bleven toch vooral bekend staan om de goede kwaliteit van onze teksten.

8. Welke collega’s zijn je het meest bijgebleven en waarom?

Oei, moeilijke vraag uiteraard. Maar ik ga er toch een paar noemen. Job natuurlijk, de ‘baas’ met wie ik vanaf het begin een goede klik had. Corine, onze bureaumoeder, ook al had ze een hekel aan die geuzennaam, met wie ik nog altijd Wordfeud speel. Albertine en Martine, met wie ik een tijd een fijn bureaueiland deelde. Simon, vanwege zijn humor en geweldige kerstquizzen en Gert Jan, van wie ik altijd won met tafeltennissen (toch?)…. Ik kan nog wel even doorgaan zo, het was een fijne club mensen.

9. Wat heb je geleerd bij Leene Communicatie?

Goed schrijven! Ik heb me ontwikkeld in bijna alle genres. Ook projectmanagement, dus een project vanaf offerte tot goed eindresultaat brengen, heb ik daar geleerd. Samenwerken met diverse disciplines. Onderhandelen met de opdrachtgever. Helaas heb ik één ding nooit geleerd: acquisitie plegen. Ondanks meerdere pogingen van Steffart heb ik dat nooit onder de knie gekregen.

10. Met welk gevoel kijk jij terug op die tijd?

Met een heel goed gevoel. Ik ben niet voor niets twaalf jaar gebleven. Ik vond mijn werk ontzettend leuk, en dat mocht ik ook nog eens doen met een club leuke, creatieve en inspirerende mensen! Alleen de crisis was een moeilijke tijd, toen we te weinig werk hadden en er mensen uit moesten.

11. Wat was er toen/vroeger in de communicatiewereld helemaal anders dan tegenwoordig?

Geen idee. Ik zit nu aan de opdrachtgeverskant, dus een heel ander perspectief.

12. Wat was je grootste blunder, lachwekkende situatie of uitglijder?

Ik zou een collega gaan vervangen bij een belangrijke opdrachtgever en ging samen met Steffart kennismaken. Tijdens het gesprek werd ik op zo’n manier aan de tand gevoeld door deze nogal hooghartige kerel, dat ik compleet stilviel. Een blackout. Wat voelde ik me klein. Gelukkig ging Steffart er heel relaxed mee om: een leermomentje. 😊

13. Wat heb je toen nooit durven zeggen, maar wil je alsnog met ons delen?

Dat ik geen idee had wat een communicatiebureau deed, voordat ik er kwam werken… Ik had journalistiek gestudeerd en daarna geschiedenis. De functie ‘tekstschrijver’ leek me wel wat, maar wat een tekstschrijver bij een communicatiebureau precies deed? Geen idee!

14. Wat maakt Leene Communicatie volgens jou uniek?

Het bureau omvat een fijne combinatie van hard werken, kwaliteit leveren en altijd meedenken met de opdrachtgever, maar ook tijd voor lol en creatieve initiatieven, voor persoonlijke aandacht en een goede werk-privé balans.

15. Wat was het leukste Leene-uitje waar je ooit bij was en waarom (vertel eens…)?

Dan noem ik toch onze trip naar IJsland. Echt een uniek avontuur, hoewel ook wel dubbel voor mij, omdat ik de maandag erna zou horen of ik een nieuwe baan had. Ik had natuurlijk niet voor niets gesolliciteerd, het werd tijd voor wat nieuws, maar ik heb dat weekend wel tien keer gedacht: ik blijf!

16. Wat is volgens jou de belangrijkste communicatietrend van dit moment?

Issuemanagement, creating shared values, purpose, agile of customer journey, aan mij is het allemaal niet besteed. Ik vind dat corona weer eens heeft laten zien hoe ontzettend belangrijk degelijke communicatie is… En dan met name goede, heldere teksten met de juiste toon, op de juiste plek en op het juiste moment.

17. Waar zou Leene Communicatie zich volgens jou de komende 20 jaar op moeten richten?

Op begrijpelijke taal voor iedereen. Onbegrijpelijk toch, hoe vaak er nog slechte, onduidelijke brieven de deur uit gaan. Ik hoop dat bedrijven en organisaties daar vaker professionals voor inzetten. Schrijven is een vak!

18. Hoe zie jij de communicatiewereld over 20 jaar?

Geen idee, ik houd me niet bezig met de verre toekomst. Heeft geen nut ook. Kijk naar corona, welke mensen buiten virusexperts hadden de impact en gevolgen kunnen voorspellen?

19. Naar wie ben je benieuwd en wat zou je die persoon willen vragen?

Koning Willem Alexander: mag ik je speechschrijver zijn?

20. Wat is je wens voor Leene Communicatie?

Veel interessante opdrachtgevers met mooie klussen, fijne collega’s die goed passen bij Leene en een snel einde aan de pandemie, zodat jullie de lunchtafel en tafeltennistafel weer kunnen afstoffen!

Lees wat we verder te vertellen hebben