Contact
Menu
Actueel

‘Wegkijkstaat’ genomineerd als Woord van het Jaar

Met een opinieartikel over ‘de wegkijkstaat’ bereikten we tussen 30 juni en 10 juli 2014 ruim 1 miljoen mensen. Op basis van een diepte-interview met Dick Couvée van de Rotterdamse Pauluskerk schreven we uit zijn naam een waarschuwend betoog met een indringende oproep. De kern: we moeten meer oog hebben voor mensen in de marge. Het verhaal kreeg dan ook de titel ‘de wegkijkstaat’ mee. Voor communicatieonline.nl schreef Steffart Buijs al eerder een artikel over de totstandkoming van dit verhaal.

Van Dale nomineerde tien nieuwe woorden uit 2014 die strijden om de titel. De andere woorden die kans maken op de titel zijn: fotobom, jihadgezin, moestuinsocialisme, stemfie, crimiclown, dagobertducktaks, clownspiet, kalifaatganger en straatintimidatie. Tot en met 15 december kan er worden gestemd op www.woordvanhetjaar.nl.

De verkiezing van Van Dale wordt sinds 2007 gehouden in het hele Nederlandse taalgebied. Het gaat om woorden die ontstaan in de media. Ze raken vaak in zwang door een nieuwsfeit en zijn min of meer blijvend in het dagelijkse taalgebruik. Vorig jaar won het woord selfie.
Leuk weetje is dat we ‘Wegkijkstaat’ door onze vertaler Coline Lugassy hebben laten vertalen en dat ‘the turn-a-blind-eye society’ inmiddels is opgenomen in het Juridisch Lexicon.

Lees meer op www.nu.nl
En breng je stem uit op www.woordvanhetjaar.nl

Lees wat we verder te vertellen hebben