In het sociaal beleid voltrekt zich niets minder dan een aardverschuiving. Helder formuleren waar je staat, is daarom voor gemeenten minstens zo belangrijk als bepalen waar je naartoe wilt. Ook voor Schiedam. “Zoveel kennis van het sociale domein was een verademing”.
Aanpassing van WMO-Awbz, de transitie in de jeugdzorg en de in te voeren participatiewet; Schiedam wil in een overbruggingsnota bestaand en nieuw beleid in het sociale domein verbinden. “We moesten hiervoor een enorme berg materie tot een samenhangend geheel smeden”, aldus WMO-projectleider Ad Slooter.
Goed ingevoerd in sociaal domein
Vanzelfsprekend moet de gemeente inhoudelijk zelf in de ‘lead’ blijven bij het samenstellen van een beleidsnota. Slooter: “Wat we nodig hadden was een nuchtere benadering om een goede insteek te kiezen, zodat we hoofd- en bijzaken konden scheiden. Na een intake deed Leene Communicatie een voorstel voor tekstadvies en structuur. Ze bleken zeer goed ingevoerd in het sociale domein. Dat was echt een verademing.”
Ambtenaren schrijven zelf
Op basis van de afgestemde structuur leverden ambtenaren de inhoud voor de nota aan. Leene Communicatie bewerkte dit tot een consistent geheel. “Het resultaat is een prettig leesbaar document dat inzicht geeft in wat Schiedam doet op het vlak van WMO en Gezondheid. Vooral de samenhang tussen de diverse activiteiten komt hierbij aan bod. Dit vormt nu al een prima opmaat voor de nieuwe WMO- en Gezondheidsnota 2015. We overwegen zeker om Leene Communicatie hierbij opnieuw in te schakelen.”