Contact
Menu
Foto: Henriëtte Guest
Actueel

Voorbij het wantrouwen: indringende gesprekken tussen journalist en woordvoerder

Is er een manier waarop pers en pr constructiever kunnen samenwerken? Die vraag staat centraal in de gesprekken die Zembla-onderzoeksjournalist Ton van der Ham voerde met ‘de andere kant’. De interviews zijn te lezen in de bundel ‘Voorbij het wantrouwen: indringende gesprekken tussen journalist en woordvoerder’. Op 29 maart presenteert Ton van der Ham het boek tijdens een debat over dit onderwerp en overhandigt hij het eerste exemplaar.

Foto: Henriëtte Guest

Onderzoeksjournalist Ton van der Ham deed in 2021 als Journalist Fellow bij het Reuters Institute for the Study of Journalism in Oxford onderzoek naar de gespannen relatie tussen journalisten en woordvoerders. Hiervoor ging hij in gesprek met acht (voormalig) woordvoerders/pr- adviseurs van verschillende ministeries, de Rijksvoorlichtingsdienst, pr- en communicatiebureaus, UMC Utrecht en Rabobank.  

Zij vertellen in de bundel ‘Voorbij het wantrouwen’ openhartig over de soms zeer gespannen relatie met de media – en met Ton zelf. Is wederzijds wantrouwen eigenlijk erg? Moet dit in de toekomst anders? Zowel journalist als woordvoerder kijken ook kritisch naar zichzelf en de eigen beroepsgroep. Eén ding is in ieder geval zeker: pers en pr kunnen niet om elkaar heen. 

VormVijf verzorgde het ontwerp. Leene Communicatie deed de redactie en geeft het boek uit. Directeur Steffart Buijs is één van de acht woordvoerders/pr-adviseurs met wie Ton in gesprek ging. Ton en Steffart studeerden beiden journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Ede, die ook meebetaalde aan de totstandkoming van de publicatie. 

Benieuwd naar het boek?

Klik hier voor de link naar het PDF-bestand van het boek. Deze online uitgave word je gratis aangeboden door Free Press Unlimited. Een vrijwillige bijdrage via deze link wordt gewaardeerd.

Wil je het fysieke boek bestellen? Dat kan voor 15 euro + verzendkosten. Het verschil tussen de kosten en de opbrengsten gaat naar Free Press Unlimited.

Lees wat we verder te vertellen hebben

// //
//